Kinderen, pubers en adolescenten en het Metabolic Balance programma


Kinderen met overgewicht eten of snoepen voor hen te veel en bewegen te weinig Dit is  meestal niet een individueel probleem van het kind, maar van een gezin als geheel en vaak van een hele familie. Onze cultuur zit vol verleiders. Het vergt daarom veel begeleiding en inzet van ouders en kinderen om tot een gezonder eetpatroon te komen.

Kinderen, pubers en adolescenten met overgewicht kunnen het programma doen als ze in staat zijn zelf gemotiveerd een beslissing te nemen en daarbij gesteund worden door hun ouders en andere familieleden. Dit betekent dat het vanaf een jaar of 10 mogelijk is zelfstandig aan het programma deel te nemen. Het voedingsplan wordt uiteraard aangepast aan de leeftijd van het kind.


Kinderen vanaf een jaar of 14 kunnen een eigen beslissing nemen om anders te gaan eten, onafhankelijk van hun ouders, maar of het lukt hangt ook bij hen meestal af van de steun die ze daarbij krijgen, hun ouders en omgeving, de onderliggende sociale problematiek, en de mate van verslaving aan zoetigheid, snoep, snacks en tussendoortjes. Vaak is extra professionele begeleiding nodig.


Als het lukt de eetgewoonten te veranderen gaan de meeste kinderen snel afvallen, krijgen meer energie worden beweeglijker blijer. Ze keren terug naar een normaal en gezond gewicht. Ook acne of chronische vermoeidheid, buikklachten en concentratieproblemen kunnen een reden zijn het Metabolic Balance voedingsprogramma te gaan volgen.Als U overweegt Uw kind aan te melden verzoeken wij U om eerst zonder kind te komen overleggen liefst met beide ouders. We zullen kijken naar mogelijk onderliggende problematiek van Uw kind. Hoe ontwikkelt het zich, hoe is het eetgedrag vanaf de geboorte, heeft Uw kind bepaalde ziektes doorgemaakt die het gewicht beïnvloeden, wordt Uw kind gepest op school, is het sociaal en emotioneel erg gevoelig en kwetsbaar? Hoe staat het met de andere gezinsleden en hun eetgewoonten en gewicht, hoe is de eetcultuur in het gezin. Misschien is het beter een minder intensief programma te doen, of het gezinspatroon als geheel te veranderen. Begeleiding van het Metabolic Balance voedingsprogramma voor kinderen zal altijd gebeuren in gezinsverband. Meestal werkt het beste als minstens een van de ouders het programma ook gaat doen. Het is verstandig school en andere belangrijke contacten in te lichten. Kinderen krijgen altijd een op hun leeftijd aangepast programma, en het begeleiden van kinderen in het anders gaan eten vergt expertise van iemand die daarin is geschoold. Wij hebben beiden veel ervaring in het werken met kinderen en gezinnen.

(Annejet in de kinderpsychiatrie en Laila in de gehandicaptenzorg,meidengroepen,tieners).


Pubers en adolescenten kunnen alleen als ze dat zelf echt willen hun eetgedrag veranderen, maar als ze dat willen hebben ze er alle steun van hun ouders en de omgeving voor nodig. Als het lukt anders te gaan eten is het grote voordeel dat de resultaten bij jongeren meestal zeer snel te merken zijn en er dan veel positief commentaar en bemoediging komt uit de omgeving. Voor pubers en adolescenten kan het een grote hulp zijn het programma samen met een ander kind of jong volwassene te doen of met zijn of haar ouders.

Als iedereen in de familie gewoon taart, snoep en pasta blijft eten kun je niet verwachten dat een jonge puber op eigen houtje zijn of haar eetgewoonten drastisch verandert. Als het hele gezin betrokken is zal dat ieders gezondheid ten goede komen en zullen de resultaten heel snel zichtbaar worden.

      Homehome__thuiskomen_in_je_lijf.htmlhome__thuiskomen_in_je_lijf.htmlshapeimage_3_link_0
 Thuiskomen thuiskomen.htmlthuiskomen.htmlshapeimage_4_link_0
 Metabolic Balancemetabolic_balance.htmlmetabolic_balance.htmlshapeimage_5_link_0
    De vier fasenDe_vier_fasen.htmlDe_vier_fasen.htmlshapeimage_6_link_0
     ErvaringenErvaringen.htmlErvaringen.htmlshapeimage_7_link_0
 Individueel trajecthttp://www.google.com/Individueel_traject.htmlIndividueel_traject.htmlshapeimage_8_link_0shapeimage_8_link_1
    Groepstrajecthttp://www.google.com/Groepstraject.htmlGroepstraject.htmlshapeimage_9_link_0shapeimage_9_link_1
   Kind en voedingshapeimage_10_link_0
 Veel gestelde vragenVeelgestelde_vragen.htmlVeelgestelde_vragen.htmlshapeimage_11_link_0
    ProcedureProcedure.htmlProcedure.htmlshapeimage_12_link_0
Kosten en vergoedingKosten_en_vergoedingen.htmlKosten_en_vergoedingen.htmlshapeimage_13_link_0
  Links en literatuurLinks_en_literatuur.htmlLinks_en_literatuur.htmlshapeimage_14_link_0